Olen aina pitänyt meitä lunnikoiraväkeä jotenkin keskimääräistä paremmin yhdessä pärjäävänä yhteisönä. En ole kovin suurta kritiikkiä saanut osakseni, enkä tietääkseni sitä koskaan antanutkaan. Haluan nyt kuitenkin tuoda julkiseen tietoon tavan, jolla Ruotsin Lunnikoiraseura - Svenska Lundehundsällskapet on toiminut minua kohtaan. Olen kyseisen seuran monivuotinen jäsen.

Asia koskee koirani Eriksro Ofeigstad Veigan valintaa Ruotsissa Vuoden Lunnikoiraksi 2010 - Årets Lundehund  2010 i Sverige. Todellakin, Lotta saavutti ylivoimaisin pistein tämän tittelin suurena yllätyksenä meille kaikille. Toki olin alustavasti laskenut, että se on ainakin 10 parhaan joukossa vuoden 2010 hyvillä tuloksilla Ruotsin näyttelyissä.

Maaliskussa 2011 sain tiedon asiasta sähköpostitse ja kutsun noutamaan palkintoa Tukholmasta. Ja mikäli en paikan päälle pääsisi maaliskuun lopussa, niin he postitse lähettävät Lotalle "Pris o Pärm", kuten s-postissa lukee. Odottelimme Juhannukseen saakka, eikä mitään kuulunut. Tuolloin tiedustelin asiaa sähköpostitse samalta henkilöltä, joka minulle tiedon voitosta laittoi. Hän lupasi ottaa selvää mikä on vikana, ja kertoi, että heillä on ollut epäselvyyttä siitä, kuka palkinnon lähettää.

"Pris o Pärm" on edelleen saamatta. Mitään vastausta en ole myöskään saanut. Kyseisestä kisasta on pidetty yhdistyksessä hiljaiseloa.

Ihmettelin asiaa koirani kasvattajalle, joka kertoi, että sai tietoonsa ruotsalaisten muuttaaneen kisan sääntöjä huhtikuussa 2011 siten, että heidän ei tarvitse lähettää Lotalle mitään voiton johdosta. Eli kuukausi sen jälkeen, kun olivat ottaneet minuun yhteyttä lähettääksen "Pris o Pärm".

En ole niin tyhmä, että en olisi ymmärtänyt, jos he olisivat sanoneet, että "Pris" on esimerkiksi liian suuri lähetettäväksi postitse Suomeen saakka, Mutta onko myös "Pärm" liian painava ja kallis? Entä samanlainen paperinen tuloste, jota esim. Suomen Lunnikoirayhdistys jakaa menestyneille (pokaalin kera siis)?

Palkinnosta viis, olen pahoillani tavasta, jolla ylitseni käveltiin täysin epärehellisesti Ruotsin Lunnikoiraseuran hallituksen myötä. Toivon teidän muuttavan toimintatapojanne, sillä emme kaipaa eripuraa tämän upean rodun harrastajien välille.

Keminmaassa 19.7.11 Nina Nikurautio & Årets Lundehund 2010 Eriksro Ofeigstad Veiga